WAN commercial Award 2014 shortlisted: Baltic Thermal Pool Park

The Baltic Thermal Pool Park still offers  a free view to the sea for its surrounded citizens thanks to its volume perforated by spaces that provides additional greenery parks to the building area. Visitors may use those covered outside spaces all year round. They are sheltered to rain and sunshine.

The building facade generate from the urban grid. It’s material is of concrete mixed with wood submerge itself to the natural environment and reinforce the contrast between built and nature. It refers to the remains of 19th century fortifications that are still found throughout the city. Its position offer a side in front of the beach and another in front of the preserved Park area.

The building shape is a rectangular bar that contrast with the nature, determining the building area with the historic preservation of the site. The use of heights provides more open views to the sea.

Its Yin and yang composition provide terraces on the city-side and on the beach-side.

All the roofs are accessible and provides sports facilities as tennis court, beach volley, promenades and views.

The outdoor infinity pools is located on the first floor and is direct accessible from the rooms of that level with the view on it. Its size make it possible to have a long continue swim parcours. The building looks immerge in water as the ruins to find in the area. The indoor pool is located central in the building for an easy accessibility from the rooms. The outdoor pools are notified from the lobbies (income hall) to strongly mark the theme and facilities of the resort. They are linked through an underwater seating pool-bar on the second floor. The water falls into the pools. Besides the view (sight), the feeling of the water by temperatures (touch), the odor of the fresh seaside air (smell) and the taste differs from the different ingredients in thermal pools (taste),  the falling water provide the fifth sense (hearing).

The spa’s and wellness zones are located at both end of the building, on a quiet location far from noise and density of people for more relaxation.